Contactlenzen

Klik hier voor een overzicht algemene bril- en lensvergoedingen zorgverzekeraars.

Contactlenzen dienen nauwkeurig aangemeten te worden. Bij ons vindt een volledig onderzoek van uw ogen plaats. Dit gebeurt door één van onze gediplomeerde contactlensspecialisten. Er zijn, indien nodig, goede contacten met diverse oogartsen. Aan de hand van de gemeten waarden en uw wensen worden de meest geschikte contactlenzen voor uw ogen bepaald. Wij zorgen voor een intensieve nazorg en controle. We adviseren uw lenzen halfjaarlijks te laten controleren.  U kunt hier een afspraak voor maken. Er is bij ons altijd een contactlensspecialist aanwezig.

Hartmann Optiek levert vele soorten en merken contactlenzen:

 • Harde zuurstofdoorlatende lenzen
  Een harde lens is kleiner dan een zachte lens, en is op het oog beweeglijker dan een zachte lens. Bij cilinders, zeker bij hoge cilinders, kan bij harde lenzen de hoogste gezichtsscherpte behaald worden. Een nadeel van harde lenzen, is dat je de lenzen goed voelt zitten. Dat gevoel wordt wel minder na een aantal dagen. De ene persoon heeft er wel minder last van dan de ander. Het vervangingstermijn van deze lenzen is per materiaalsoort verschillend. Voor de hogere zuurstofdoorlatende lenzen is het advies om deze jaarlijks te vervangen. Vraag naar ons jaarplan.
 • Nachtlenzen
  Nachtlenzen zijn harde lenzen die op een comfortabele manier tijdens de slaap de sterkte van de ogen verminderen naar NUL. Hierdoor kan je na het slapen de lenzen uit de ogen halen en scherp zien. Bij veel mensen is dit type van corrigeren mogelijk. De maximale sterkte die op deze manier te corrigeren is, is tot nu toe -4.50. Plus-sterktes zijn op deze manier nog niet te corrigeren.
 • Zachte lenzen
  alcon1

  Er zijn verschillende vervangingstermijnen voor zachte lenzen, behorend bij de houdbaarheid van de materiaal waarvan de lens gemaakt is. Er bestaan maand-, 2 wekelijks- en daglenzen. Het voordeel van vaker vervangen is dat de ogen sneller frisse lenzen hebben, waardoor de kans op een infectie geminimaliseerd wordt. Lenzen zijn in verschillende materialen te leveren. Het is belangrijk dat de lenzen zuurstofdoorlatend zijn. Hoe hoger het watergehalte in de lens, hoe hoger de zuurstofdoorlatendheid is. Echter, hoe hoger het watergehalte, hoe sneller de lens droger wordt en hierdoor de ogen droger voelen. Tegenwoordig zijn er lenzen van het materiaal silicone hydrogel. Silicone hydrogellenzen zijn dun, zacht en flexibel. Ze voelen dan ook direct comfortabel aan en kunnen dan ook de hele dag door worden gedragen. U krijgt nauwelijks last van droge ogen, doordat deze lenzen extra zuurstofdoorlatend zijn. Zo blijven uw ogen gezond. Bovendien beschermen silicone hydrogel lenzen uw ogen tegen schadelijke UV-straling.

 • Multifocale lenzen
  Deze contactlenzen zijn bij uitstek geschikt indien u naast een correctie voor afstand tevens een leesbril nodig heeft. Rond de leeftijd van 40-50 jaar neemt het accommodatievermogen (scherpstellen) van de ogen af. De natuurlijke lens kan zich niet meer voldoende bol maken om beelden dichtbij scherp te stellen. Men noemt dit presbyopie. Er zijn verschillende contactlenzen ontwikkeld waarbij het mogelijk is om zowel dichtbij, bijvoorbeeld voor lezen, als veraf scherp te zien. Het gaat hierbij om multifocale contactlenzen, die zowel in hard zuurstofdoorlatend als zachte vorm verkrijgbaar zijn. Deze multifocale lenzen bieden u de mogelijkheid om op alle afstanden scherp te zien.
 • Gekleurde lenzen
  Andere haarkleur, andere kleding… kies eens voor een nieuwe look en verander je oogkleur!
  Kleurlenzen zacht en zijn dus eigenlijk identiek aan gewone contactlenzen, alleen hebben ze een kleurtje. Kleurlenzen kunnen besteld worden met sterkte (verziend en bijziend). Er bestaan natuurlijk ook kleurlenzen zonder sterkte zodat iedereen gekleurde contactlenzen kan dragen. Het effect van kleurlenzen is niet altijd even zichtbaar. Sommige kleuren van ogen kunnen niet verborgen worden door kleurlenzen. Maar zodra dit wel lukt (en dit is meestal het geval) kan je prachtige variaties in oogkleur krijgen.