Brillenglazen

klik hier voor een overzicht algemene bril- en lensvergoedingen zorgverzekeraars.

De optische kwaliteit van brillenglazen is hoe goed je erdoor ziet. Dat wordt niet alleen bepaald door hoe goed een bril aangemeten is, maar vooral door de eigenschappen van het glas of kunststof. Door alle moderne technieken en ontwikkelingen is er een groot aanbod van soorten brillenglazen in zowel glas als kunststof. Voor hogere sterktes zijn er verschillende mogelijkheden de glazen zo dun mogelijk te maken door gebruik van materialen met een hogere brekingsindex.

9

Er kunnen ook verschillende coatingen aangebracht worden op het glas zoals ontspiegellaag, hardingslaag, vuilafwerende laag om een nog mooier glas en/of een betere gezichtsscherpte te bieden. Gekleurde of meekleurende glazen behoren ook tot de mogelijkheden. Vraag onze specialisten om advies.

Onderhoud van uw glazen
Wij adviseren u de bril onder stromend, handwarm water schoon te maken. Zo worden harde stofdeeltjes eerst van de glazen weggespoeld. Gebruik een zachte zeep of een speciale brillenspray om eventuele vetresten te verwijderen. Dit mag geen zeep zijn op citroen/citrus basis.
Droog de glazen met een schone zachte doek, bij voorkeur een schone theedoek/katoenen zakdoek/microvezeldoekje. Een microvezeldoekje dient u regelmatig te wassen zonder gebruik te maken van een wasverzachter. Het gebruik van wasverzachters maakt de doek namelijk ongeschikt, omdat er dan een wazige zweem op de glazen achterblijft. Het gebruik van papieren zakdoekjes of keukenpapier wordt sterk afgeraden. Hierin zitten mogelijk grovere houtvezels die uw glazen kunnen beschadigen.

Nuttige tips

  • Leg uw bril nooit neer met de bolle zijde van de glazen naar beneden.
  • Leg uw bril nooit zo weg dat de glazen in aanraking kunnen komen met harde (ruwe) oppervlakten.
  • Een goed passende, stevige brillenkoker biedt de beste bescherming.
  • Stel brillen niet bloot aan extreem hoge temperaturen. Denk hierbij aan de sauna of (in het dashbordkastje van) een in de zon geparkeerde auto.
  • Voorkom plotselinge temperatuurswisselingen, uw bril even snel onderdompelen in het hete afwaswater, kan bijvoorbeeld schadelijk zijn voor uw ontspiegelde brillenglazen.
  • Agressieve stoffen kunnen uw brillenglazen blijvend beschadigen. Vermijd daarom contact met: aceton, ammonia, ether, lijm, parfum, hairspray, huishoudelijke schoonmaakmiddelen en insecticiden.
  • Heeft u de bril ergens tegenaan gestoten en past hij niet meer perfect, dan moet uw bril worden bijgesteld. Doe dit nooit zelf, wij hebben de juiste apparatuur in huis om de pasvorm weer te herstellen. Hiermee wordt voorkomen dat de brillenglazen onnodig aan spanning onderhevig worden gesteld.
  • Niet mee douchen of zwemmen. En dus niet onderdompelen in chloor- of zeewater.
  • Maak elke dag uw bril schoon (zie bovenstaand advies) zodat huidzuren geen kans krijgen de coating aan te tasten.